Kiedy życie daje ci cytryny...
Cytryna jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych smaków na świecie. Od wilgotnego ciasta cytrynowego po orzeźwiający sorbet cytrynowy, ten pikantny owoc cytrusowy pojawia się we wszelkiego rodzaju pysznych potrawach. Nie wspominając już o tym, że jest główną atrakcją tego przepisu na batoniki cytrynowe! A jednak droga, jaką przebył, aby dotrzeć do naszego stołu, jest nadal nieco niejasna.
Eksperci uważają, że najwcześniejsze drzewa cytrusowe rosły w regionach Assam, Myanmar i prowincji Yunnan w Chinach.(1) Stamtąd rozprzestrzeniły się przez południowo-wschodnią Azję do Australii i dalej do reszty świata.
Badania wskazują, że współczesne cytryny są hybrydą kwaśnej pomarańczy i cytronu.(2) Uważa się, że dotarły one do Europy przez południowe Włochy około 200 r. n.e., choć mogły wyglądać nieco inaczej niż te, których używamy dziś w naszym przepisie na batoniki cytrynowe. Następnie Krzysztof Kolumb wprowadził ten owoc do obu Ameryk w 1493 roku.
Ludzie cenili cytryny nie tylko za ich smak, ale także wygląd, zapach i właściwości lecznicze. W starożytnym Rzymie owoc ten był drogim symbolem statusu dla elity ze względu na jego rzadkość. Setki lat później brytyjska Królewska Marynarka Wojenna zaczęła rozprowadzać sok cytrynowy wśród swoich marynarzy, aby zapobiegać szkorbutowi i leczyć go.(3)
Obecnie rolnicy uprawiają kilka odmian cytryn na całym świecie, od Hiszpanii po Kalifornię. Orzeźwiający smak tego owocu, imponujące korzyści zdrowotne i łatwa dostępność sprawiły, że stał się on podstawą w kuchniach i restauracjach na całym świecie. Co więcej, cytrynę można stosować w aromaterapii, aby poprawić nastrój, lub w pielęgnacji skóry, aby rozjaśnić cerę. Wszystko to oznacza, że z cytryn można zrobić o wiele więcej niż tylko lemoniadę!