Porcje
4
Czas przygotowania
10-15 minut
Czas gotowania
30-40 minut
"Kiedy po raz pierwszy spróbowałem makaronu e ceci, zakochałem się i nie mogłem przestać go robić przez wiele miesięcy. Smak i konsystencja są niezwykle pocieszające i, ryzykując obrażenie naszych włoskich kuzynów, porównuję jego kojące właściwości do dorosłej fasoli na grzance. W zależności od tego, gdzie jesteś we Włoszech, pasta e ceci zmienia się drastycznie w zależności od regionu. Na biedniejszym południu pojawia się w najczystszej postaci, zrobiony z bezjajecznego makaronu z semoliny, ciecierzycy i może odrobiny pomidorów. Z kolei na północy, w bogatszych i bardziej zasobnych regionach, w bazie soffritto zaczynają pojawiać się anchois, z bogatym makaronem jajecznym i obfitymi kawałkami pancetty. Uwielbiam ją we wszystkich tych formach, szczególnie z dobrą pancettą, i w zależności od pogody i tego, co jest w lodówce, często dorzucam niektóre z tych luksusowych dodatków. Ale na potrzeby tej książki pomyślałem, że pokażę ci, jak dobra może być w swojej najskromniejszej formie. Moją jedyną prośbą jest użycie dobrej jakości gotowanej ciecierzycy".
Fragment książki The Farm Table Text copyright © 2023 by Julius Roberts. Prawa autorskie do fotografii © 2023 autorstwa Eleny Heatherwick, o ile nie zaznaczono inaczej. Prawa autorskie do ilustracji © 2023 autorstwa Jethro Buck. Opublikowane przez Ten Speed Press, odcisk Crown Publishing Group.